Riport az első regionális fórumunkról: A nők szerepe az innovációs döntéshozásban

Kilenc ország szakértői és döntéshozói csatlakoztak első regionális fórumunkhoz:
A nők szerepe a gazdaság újraindításában és az innovációs döntéshozásban

2021. november 22-én a V4 országok mellett Grúzia, Szerbia, Románia, Norvégia és Moldova vett részt az első regionális fórumon, melyet a Nemzetközi Visegrádi Alap és az EGT és Norvég Alap Regionális Alapja támogatott.

„A nők szerepe a gazdaság újraindításában és az innovációs döntéshozásban” című hibrid (élő és online) eseményen többek között előadott Marianna Neupauerová (A Nemzetközi Visegrádi Alap igazgatóhelyettese), Márta Irén (a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért ügyvezető igazgatója), Aleksandar Bijelić (a szerbiai SeVeN igazgatója), és Janina Lamøy (az Innovation Norway szakértője). Az eseményt szervező Women/Business/Angels Egyesület célja, hogy a CEE régió érintettjeit összekösse, valamint megossza a kormányzati, üzleti és a kutatási területek legjobb gyakorlatait, hogy minél több nő válhasson innovatív cégek alapítójává és/vagy üzleti angyalbefektetővé.

„A Women/Business/Angels Egyesület erős meggyőződése, hogy a térségben a női vállalkozók és az innovációba befektető üzleti angyalok összekapcsolása felgyorsítja a régió innovációs kapacitásának és így versenyképességének növekedését.” – hangsúlyozta Szabó Eszter, az Egyesület elnöke.

„Az együttműködés során mellbevágó az a tény, hogy Norvégia és a közép- és kelet-európai országok innovációs ökoszisztémái mennyire hasonló problémákkal küzdenek a női részvétel elősegítése terén. Rengeteget tanulunk egymás legjobb gyakorlataiból és a szervezetek és emberek közötti kapcsolatok megerősödéséből,” – jelentette ki Rita Anson (a Win Norvég Üzleti Angyalok hálózat társalapítója).

A Fórumot követően a Women/Business/Angels Egyesület azt tervezi, hogy a start-upok támogatása és az üzleti angyallá válás kérdésében szorosabb együttműködést épít ki a kereskedelmi kamarákkal és a nagyvállalatokkal. Emellett egy öt alkalomból álló üzleti angyal befektetési tanfolyamot indít 2022 elején.

 

A fórumon elhangzottakról részletesebb összefoglalóért kattintson ide!

 


WINGATE projekt: Szerbia, Románia, Moldova, Magyarország és Norvégia

Women/Business/Angels Egyesület a WINGATE projekt egyik partnere. A támogatást Iceland, Liechtenstein és Norvégia nyújtja az EGT és Norvég Alap Regionális Alapján keresztül. A konzorciumban Norvégiából, Szerbiából, Magyarországról, Romániából és Moldovából vesznek részt olyan szervezetek, amelyek a nőket támogatják innovatív start-upok indításában és vállalkozásuk fejlesztésében, valamint az üzleti angyallá válásban nyújtanak segítséget.

Nemzetközi Visegrádi Alap V4+ projekt: Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Moldova és Grúzia

A Women/Business/Angels Egyesület konzorcium-vezető ebben a projektben. amit a Nemzetközi Visegrádi Alap finanszíroz. A program célja, hogy elősegítse az üzleti angyalok számának növelését és az érintett országok innovációs ökoszisztémájának hatékonyabb működését azáltal, hogy erősíti a női vállalkozók és üzleti angyalok együttműködését a régióban és támogatja a nőket, hogy vegyenek részt – a férfiakkal együtt – az innovációs folyamatokban akár innovátorként, vállalkozóként, akár befektetőként.


 

Kivitelezte:

Women/Business/Angels Egyesület a kezdő női közép- és kelet-európai angyalbefektetőket kívánja támogatni és ennek érdekében együttműködik számtalan hazai és nemzetközi partnerszervezettel. Az Egyesület célja, hogy térségünk innovációs kapacitása növekedhessen, ennek érdekében különböző tréningjein és rendezvényein felkészíti a nőket az innovációs ökoszisztémában való eligazodásra és az angyalbefektetővé válásra. Működési modelljét Candace Johnson, az Európai Üzleti Angyalok Hálózatának elnöke európai legjobb gyakorlattá minősítette 2017-ben.