Limbacher Tivadar az angyalbefektetőkről – interjú

Limbacher Tivadar, Ma Este Színház, Alapító

A Nők Üzlet Angyalok a WINGATE projekt keretében életre hívott projektjének célja a női vállalkozók és női üzleti angyalok fejlesztése és képzése egész Európában.

Hogyan válhatok angyal befektetővé? áttörő tréningsorozat harmadik rendezvényére május 3-án került sor, melynek szakértő vendége Limbacher Tivadar, a Ma Este Színház alapítója volt.

Limbacher Tivadar, a Ma este Színház Kft. alapítója/vezérigazgatója őszintén mesélt a startup finanszírozás terén szerzett sikeres és kevésbé sikeres történeteiről is. Vendégünk beszélt arról, hogy hogyan lehet feloldani a nézeteltéréseket a startup és az angyal befektető között, kiváló példákkal bemutatva a helyzeteket, amelyekből mindannyian tanulhattunk. Végül megosztott velünk néhány részletet a budapesti startup ökoszisztémáról és az angyalok együttműködéséről is, valamint az ezzel kapcsolatos nézeteiről.

Tivadart az angyal befektetőkkel kapcsolatos tapasztalatairól, gondolatairól kérdeztük rövid interjúnkban.

Nők Üzlet Angyalok: Milyen érvek szóltak egy angyal befektető mellett a banki kölcsönnel szemben?
Limbacher Tivadar: Az első néhány évben aktívan részt vettünk a budapesti startup szcénában. Ebben az időszakban több konferencián, versenyen és rendezvényen is részt vettem, prezentáltam. Igazából nem kerestünk finanszírozást, a tervünk az organikus növekedés és a bootstrapping volt. A banki kölcsön igénylése annak kötelező bürokráciájával meg sem fordult a fejünkben. Amikor az egyik ilyen eseményen az angyal és a befektetése ránk talált, úgy döntöttünk, hogy élünk a lehetőséggel, hiszen így felgyorsíthatjuk a növekedésünket.

NÜA: Milyen elvárásaitok voltak, és ehhez képest milyen volt a valóság, amit megtapasztaltatok az angyalbefektetővel való együttműködés során? Hogyan foglalnád össze a vállalkozás és angyalbefektető kapcsolatának alakulását?
LT: Nem voltak idealista elvárásaink, hogy majd a “nagy pénz” vagy a finanszírozás megold minden problémát. Akkoriban jó lett volna egy kicsit több útmutatást vagy több kapcsolatot kapni. Természetesen most már tudjuk, hogy egy sikeres angyalbefektető ideje értékesebb, mint a pénze. Anno elég hamar el kellett fogadnunk, hogy továbbra is egyedül vagyunk.

NÜA: Tapasztalataid alapján melyek a legfontosabb értékek, amelyeket egy angyalbefektető hozhat egy startup számára a kelet-közép-európai régióban?
LT: Ez az angyalbefektető szépsége. Angyalbefektetőnek lenni sokkal rugalmasabb és testreszabhatóbb, mint kockázati- vagy magántőke kezelőként, esetleg bankként részt venni a befektetési folyamatban. Tapasztalataim alapján a régió ideális angyalbefektetője sokkal többet ad a finanszírozásnál. Igazgatósági tag, mentor és motiváló is egyben, de bizonyos értelemben mindenképpen csapattag, nem csak a finanszírozó.

NÜA: Mire figyeljenek a startuppok, ha angyalbefektetővel kezdenek együttműködésbe? Vannak fontos figyelmeztető jelek, amelyekre figyelni kell?
LT: Rengeteg figyelmeztető jelzés van. A legfontosabb talán az, amikor csak „mentorálást”, „kapcsolatokat” és/vagy „segítő szándékot” ajénlanak. Természetesen az ilyen jellegő segítség is hasznos lehet, de ezeknek az értéke jóval alacsonyabb, mint például a részesedés. Ilyen esetekben kockázatos részvényt kínálni. Azt tanácsolom, hogy mindkét oldal részéről beszéljék meg a pontos elvárásokat. A részletek megbeszélése segíti az átláthatóságot és a kölcsönös megértést.

NÜA: Inkább mentor vagy inkább befektetőként működik szívesebben?
LT: Eddig csak a mentor szerepkörrel próbálkoztam – főleg a fentiek miatt. Amikor részvényt veszek, biztos akarok lenni abban, hogy értéket adok a startupnak. Számomra az is fontos, hogy jelentősen fel tudjam gyorsítani a csapat növekedését. Mentornak lenni kisebb elkötelezettség mindkét oldal részére.
Számomra ez egy személyes fejlődés: először mentor, majd angyal befektető.