5. Innovációs workshop a HUNBAN és a H14 közösségi irodával közös szervezésben. 80 résztvevő volt kíváncsi az angol nyelvű és térítéses workshopra arról miként vonhatók be az eddig felhasználatlan erőforrásként megjelenő üzletasszonyok a közép- és kelet-európai innovációba.

Március 04. Budapest, H13.

„A professzionalizmusnak nincs neme”

Szabó Eszter, Elnök

 

 

 

Ki hozza létre a legjobb modellt egy olyan innovációs probléma megoldására, ami az egész világon gond? Magyarország egy post-kommunista régió igényeire keresi a megoldást sok szereplő együttműködésével. Az üzletasszonyok és az innováció összekapcsolásával, az üzletembereket is bevonva a koedukáció érdekében. Az alapkérdések:

·         Milyen új, a nőket is aktívan bevonó narratíva segítségével növelhetjük e speciális post kommunista, azaz rövid piacgazdasági múlttal rendelkező, térség innovációs képességét?

·         Hogyan gyorsíthatjuk fel a gazdasági növekedést a helyi tőke akkumulációs képesség erősítésével Magyarországon, és a közép- és kelet-európai régióban egy koedukált üzleti kultúra kialakításával?

·         Mennyire sikerül tőkeerősebbé tenni a régió gazdaságát, ha a mainál több nő mer és tud nagyobb felelősséget vállalni az üzleti életben , és ha koedukálttá és több szereplőssé tesszük a befektetői  és befektetést befogadó cégek által benépesített teret?

A Nők/Üzlet/Angyalok Egyesület Budapesten megtartott, 5. Innovációs Workshopjának témája a nő, mint a régiónk kihasználatlan innovációs ereje volt. A szervezet partnereivel együtt a fenti kérdésekre keresi a választ egy európai legjobb gyakorlatot fejlesztve, immár másfél éve. Ahogy az egyesület rendezvényein mindig, nem csupán a kérdéseket teszik fel, hanem az érintettekkel és a partnerekkel konstruktívan együttműködve, a megoldások további lehetőségeiről is tanácskoztak hazai és nemzetközi előadók és szakemberek. A téma széles körű megvitatása – a kapitalizmus egyik legfontosabb kérdése a tőke, kiegészítve a tudás- és kapcsolati tőkével keletkezése és hasznosulása az új, innovatív cégek megszületése érdekében. Az Egyesület három területen játszik aktív szerepet;

·         A nők nagyobb számú bevonása az innovációs döntéshozásba a (női) üzleti hálózatokon keresztül üzleti angyalbefektetőként illetve innovatív vállalkozóként, így kifejlődhet a koedukált tőke kultúrája

·         A Magyarországon egyedülálló, eddig 14 alkalommal tartott koedukált angyalbefektetői tréning tapasztalatai és a további fázis lehetőségei;

·         A régió innovációs ökoszisztémáinak összekapcsolása az üzletasszonyokon és üzleti hálózatokon keresztül.

Ezek megvalósulásához járul hozzá stratégiájával és szerepvállalásával a Nők/Üzlet/Angyalok  partnerével, a HUNBAN ( Hungarian Business Angels Network) támogatásával kidolgoztott együttműködési modellje. Ezt a modellt, a háromszázezer angyalbefektetőt tömörítő EBAN (European Business Angels Network) elnök asszonya, Candice Johnson, Európa legjobb gyakorlatának tartotta és támogatja 2017 óta.  Magyarországon marginális az egyébként is viszonylag kis számú üzleti angyalbefektető között a nők száma, de valahol el kell kezdeni.

2019. március 04., Workshop / Budapest – összefoglaló
Kiemelt szervezőpartnerek: H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központ és a HUNBAN

A szervezők örömére az angol nyelven zajló,  5.Innovációs Workshopra nagy volt az érdeklődés, 80-an érkeztek és ennek 10 százaléka volt üzletember. Ez a koedukált esemény az egyik kulcskezdeményezés volt az Egyesület életében, mert a másfél éves nemzetközi tapasztalatra építve a következő lépéseket határozta meg az érintettek segítségével. A rendezvényen többek közt részt vettek a Nők/Üzlet/Angyalok alapítói és valamennyi hazai és nemzetközi partnere is képviseltette magát. A  Nők/Üzlet/Angyalok kiemelt partnerével,  a Hungarian Business Angel Network  (HUNBAN)  Egyesülettel,  valamint a CEE Business Angels (CEEBAN), a Business Professional Women (BPW) szervezettel, a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közösségével (MVÜK) és a Magyar Közgazdasági Társaság szakmai partnerként, együtt dolgozott azon, hogy 5. innovációs workshop, első számú platformot teremtsen a régióban működő üzleti angyalok tudásának bővítésére, ismereteik szélesítésére, együttműködéseik elősegítésére.

A Workshopon összegyűlt véleményeket, szempontokat a Nők/Üzlet/Angyalok Egyesület beépíti soron következő, a 2019. évi angyalbefektető- innovatív vállalkozásokat fejlesztő tréningjeibe, amelyek szakmai vezetője Hild Imre, a Global Traction globál partnere és Szabó Eszter, a Nők/Üzlet/Angyalok alapító elnöke lesz. Az egyesület számít a HUNBAN tagok tudására és tapasztalataira ebben.

 

Az Előadásokról:

Elsőként a Nők/Üzlet Angyalok Egyesület 2018-ban megkezdett Norvég programjának folytatásként egy újabb északi régiós nemzet, Finnország magyarországi nagykövetét hallgathatták meg a résztvevők.

Markku Virri –  kiemelte, hogy öröm volt számára a felkérés a mai tanácskozásra. A jövőre vonatkozóan hangsúlyozta; bízik abban, hogy az innovációs ökoszisztémáját óriási léptekkel fejlesztő Finnország, a Nők/Üzlet/Angyalok Egyesülettel történő együttműködése a 2019-es évben eredményesen segíti tovább a szektor működésének növekedését. „ We are looking forward to finding ways to cooperate with Women/Business/Angels in Budapest. We hope to be able to contribute to this very important, growing sector also in 2019.”

Emilia Mamajova – a csehországi Espira Investment alapítója, inspiráló előadásában mesélt személyes motivációiról a befektetéseknél, részletezte miért az oktatásba helyezte első befektetésükkel a bizalmat. Szemléletes pozitív példán keresztül mutatta be a női befektetők újszerű gondolkodását, amivel rávilágított a régiónkban működő kockázati tőkebefektetések „gender lense” fontosságára. Az Espira 50 millió eurós alapja első befektetése egy nagyon fiatal férfi által létrehozott oktatási cégbe történt. Az alapító mellett minden vezetői munkát az asszisztens végzett. Belőle lett a befektetés végén a cég ügyvezető igazgatója (COO). Egy külső női-befektetői szem kellett ahhoz, hogy ez az előléptetés, helyretétel megtörténjen. Hangsúlyozta a nők szerepét a gazdaságban, valamint hogy a jövőben még nagyobb figyelmet kell fordítani arra, hogy több nő kerülhessen felsővezetői, döntéshozói szerepbe.

 

„A professzionalizmusnak az üzletben nincs neme „– ez már Szabó Eszter, a Nők/Üzlet/Angyalok alapító elnökének gondolata volt. „Azonban a nők nagyobb befektetői szerepvállalásával egy eddig rejtett pénzügyi kapacitást, tőkét aktivizálunk, miközben mellékhatásként a nők befektetői és vállalkozói attitűdjének pozitívumait, az együttműködési készségek szerepét is erősítjük a cégekben és az egész innovációs ökoszisztémában. A nőknek el kell hinniük, hogy csak velük együtt születhet meg az országban a lehető legtöbb nemzetközileg versenyképes innovatív vállalkozás.”  – emelte ki. A fórum kapcsán pedig hangsúlyozta: „az angyalbefektetés a vállalkozói oldalon az önbizalomról és a befektető oldalán az alapító ötleteibe vetett bizalomról szól. Sok kezdő cég elbukik, amiben a második ok a megfelelő tőkehiány, de ha el sem indulnak, akkor mindannyian vesztünk. A következő generáció gazdasági jövőjét építjük elsősorban” – tette hozzá,

 Az előadásokról részletesen, a fórumon készült élő közvetítésekből tájékozódhatnak, az alábbi linken: 

https://www.facebook.com/wbusinessangels/ )

 

Az előadásokat követően, a program panelbeszélgetésekkel folytatódott

Óriási érdeklődés kísérte a Szalay Péter, (4.) IBM Hungary ügyvezető igazgatója (COO), a Nők/Üzlet/Angyalok tanácsadó testületének tagja által moderált beszélgetést.  Résztvevői Réti Virág, a Capsolutely alapítója, ügyvezető igazgatónője, Szeles Nóra a Tőkeportál alapítója és vezetője, valamint Imre Antónia az Invendor Innovatiton Academy szolgáltatás szervező stratégiai tanácsadója. Valamennyien részletesen beszámoltak vállalkozásaik eredményeiről, az alapítások és működtetésük kapcsán szerzett hazai és nemzetközi tapasztalataikról

Réti Virág (5.)  bionikus mérnökként a férjével együtt vágott bele a startup-ok világában. A kutatói munkát cserélte fel egy innovatív saját vállalkozás elindítására, amelyet amerikai anyalbefektetővel Amerikában visz sikerre.

Szeles Nóra (7.) piacvezetési tanácsadó, a közösségi befektetésekről beszélt, azok lehetőségeiről, buktatóiról, és folyamatairól számolt be részletesen. Az első hazai, közösségi finanszírozási  portál, a Tőkeportál alapítója és vezetőjeként kiemelte; világszerte egyre nagyobb teret hódít a crowfunding, amelynek elveit valamennyi érintettnek alaposan ki kell ismernie.

Imre Antónia ( 8.)  2012 óta formálja a hazai startup kultúrát azáltal, hogy számos közép-kelet európai céggel dolgozik együtt, miközben saját vállalkozása, az InVendor csapatával évről évre rangos start-up rendezvényeket szervez Budapesten. Bolgár születésű, Magyarországon élő üzletasszonyként elkötelezett az iránt, hogy segítségével több nő és fiatal váljon vállalkozóvá a régiónkban.

 

5. INNOVÁCIÓS WORKSHOP – 2109. március 04. Budapest

Résztvevők:

Szervezők:

Szabó Eszter – Nők/Üzlet/Angyalok Egyesület alapítója, elnök

Puskás Ágnes – Nők/Üzlet/Angyalok alapítója, alelnök

Landwerh Klára – Nők/Üzlet/Angyalok alapító tagja

Horváth Viktória – Nők/Üzlet/Angyalok alapító tagja

Dintsér Andrea – Nők/Üzlet/Angyalok stratégiai kapcsolat tartója

Pápai Beáta – Nők/Üzlet/Angyalok 5. Innovációs Workshop projektvezető

Kiemelt partner:

dr.Károlyi Antal – Hungarian Business Angels Network elnök

Tanácsadó Testület:

Taira-Julia-Lammi – ABB Kft.  igazgató

Szalay Péter – IBM Hungary operatív igazgató

Hild Imre – Global Traction Global Partner igazgató

Partner:

Markku Virri – Magyarország finnországi nagykövete

Emilia Mamajova – Espira Investment ( Csehország) alapítója

Simó György – Day One Capital vezérigazgató

Sajtó kapcsolat:

Fázold Helga

+36307121643

helga.wba@gmail.com