A Krynica Gazdasági Fórum és a Nők/Üzlet/Angyalok Egyesület intézményes partnerekké váltak

 

Idén már nemcsak előadóként vettünk részt Lengyelországban, a térség legnagyobb Davos jellegű eseményén, az évente 4.000 döntéshozót és 800 újságírót vonzó Krynica Gazdasági Fórumon. Hazánkat az egyik panelbeszélgetésen Szigeti Ádám, innovációért felelős helyettes államtitkár mellett Szabó Eszter, Egyesületünk elnöke képviselte és a Nők/Üzlet/Angyalok Egyesület intézményes partnerévé vált a régió kulcsfontosságú gazdasági rendezvényének.

Ez a tény kiemelt jelentőséggel bír számunkra, hiszen, ha az innovációs világversenyben nyerni akarunk, érdemes régiós szemléletben és globális keretekben gondolkodni térségünkben is.

Mi lehet a Közép-Kelet Európai régió növekedésének új gazdasági modellje? Ez a téma került annak a vitának a középpontjába, amely hat, különböző országból származó jól ismert közgazdász és Szabó Eszter részvételével zajlott szeptember 6-án. A „Nehéz menekülés a stagnálásból. Hogyan erősítsük a közép európai gazdaságokat?” című panel beszélgetés résztvevői konszenzusra jutottak arról, hogy a régió felzárkózott a nyugati világhoz azzal, hogy alacsony költségű munkaerőt kínál a piacnak.

A legújabb kérdés az az, hogy hogyan fejlesszünk magasabb hozzáadott értékű gazdasági modellt. Innováció, kreativitás, oktatás, márka, regionális együttműködés a V4+ országok és az EU között, munkaerő migráció – ezek a témák kerültek terítékre a beszélgetés folyamán.

Szabó Eszter a tőke akkumuláció szerepéről beszélt, és betekintést adott az Európai Üzleti Angyal Szövetség (EBAN), a korai finanszírozás (seed funding), és egyéb korai fázisú piacok működésébe, amelyek több mint 300.000 tagjukkal intellektuális platformot adnak az innovatív gazdaság működéséhez.

Ezen szervezetek tagjai további tőke forrásokat hoznak a gazdaságba, saját pénzüket, tudásukat, üzleti kapcsolatrendszerüket és tapasztalatukat adják, fektetik be más vállalkozásába üzleti angyalként. Ez a tőke további eszközként szolgál azon helyi vállalkozások fejlesztéséhez, amelyek globális fejlődésre törekszenek. Nem meglepő, hogy az üzleti angyal befektetések is hatékonyabban működnek, ha több női befektető vesz részt a férfiakkal együttműködésben az innovációs ökoszisztéma fejlesztésében Közép-Kelet Európában.

  

Pillanatfelvétel a Krynica Gazdasági Fórum központjáról, ahol minden résztvevő találkozik a regionális döntéshozók legnagyobb jelentőségű éves összejövetelén minden szeptemberben. A 2018-as esemény a 28. volt a sorban.

  

  

A Nők/Üzlet/Angyalok csatlakozott a női vezetők reggelijéhez. Idén már harmadszorra Szabó Eszter, az Egyesület Elnöke vezette a találkozót, és immár harmadik éve tagja az Egyesület a Fórum tanácsának is.